Ylen lentopallo

Julkaise syötteitä
Yle Urheilu | Tuoreimmat uutiset
Syötteen kokonainen osoite. 9 tuntia 18 min sitten

Lehtonen ja Ahtiainen jatkopeleihin neljän tähden turnauksessa

Heinäkuu 18, 2019 - 13:13

Suomen beach volley -pari Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen selvittivät tiensä jatkopeleihin maailmankiertueen neljän tähden turnauksessa Portugalin Espinhossa. Lehtonen/Ahtiainen kukisti päivän toisessa ottelussaan saksalaiset Laura Ludwigin ja Margareta Kozuchin eränumeroin 21-15, 21-15. Näin Lehtonen ja Ahtiainen etenivät 24 parhaan parin jatkopeleihin. Ne alkavat huomenna.

Aiemmin päivällä Lehtonen ja Ahtiainen olivat hävinneet täpärästi brasilialaisparille Barbara Seixas De Freitas/Fernanda Alves 20-22, 19-21.

Espinhon turnauksen toinen suomalaispari Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen pelaavat myöhemmin tänään jatkopaikasta. Heidän vastustajansa ovat japanilaiset Sayaka Mizoe ja Suzuka Hashimoto.

Avauspelissään Lahti-Liukkonen ja Parkkinen taipuivat Kiinan Xia Xinyille ja Wang Fanille 19-21, 24-26.

Molemmat suomalaisparit ovat varmistaneet paikkansa elokuun alussa Moskovassa pelattaviin EM-kisoihin.

Päivitetty kello 20.08. Korjattu Riikka Lehtosen pariksi Niina Ahtiainen ja lisätty tieto jatkoonpääsystä.

Lue myös:

Lahti-Liukkosen ja Parkkisen pelit tyssäsivät Sveitsissä alkulohkoon – elättelevät yhä unelmaa olympialaisista

EM-ykköset liian kovia Lahti-Liukkoselle ja Parkkiselle

Suomen beach volley -kaksikon MM-urakka päättyi kolmanteen tappioon: "Tästä toipumiseen menee tovi"

Miesten lentopallomaajoukkueella on kaikkien aikojen sauma olympialaisiin – päävalmentaja tiedostaa massiiviset odotukset ennen karsintaturnausta

Heinäkuu 16, 2019 - 19:03

KUORTANE. Panic! At The Discon High Hopes raikuu Kuortaneen lentopallohallissa, kun muutama päivä aiemmin kokoontunut Suomen lentopallomaajoukkue valmistautuu päivän toisiin harjoituksiinsa. Naurun hörähdyksiä kuuluu sieltä täältä, eikä pelaajien kasvoilta pysty vielä lukemaan sitä suurta tavoitetta, jota kohti he ovat menossa.

Elokuun toisena viikonloppuna joukkueella on nimittäin mahdollisuus tehdä suomalaista lentopallohistoriaa ja varmistaa paikka ensimmäistä kertaa olympialaisiin. Suomella on silloin käsissään kaikkien aikojen sauma: Kiinassa pelattavasta karsintaturnauksesta tarvittaisiin vain kolme voittoa ja paikka Tokion kisoissa olisi varma.

Mutta lähtökohdat ovat mielenkiintoiset, sillä nuorella kokoonpanolla pelannut joukkue hävisi kesän alussa kaikki pelaamansa Kultaisen liigan ottelut ja putosi Hopeiseen liigaan. Lisäksi joukkue on saanut uuden käskijän, kun Tuomas Sammelvuo siirtyi keväällä kuuden vuoden jälkeen Venäjän päävalmentajaksi ja seuraajaksi nimettiin 44-vuotias britti Joel Banks.

Musiikki hallissa on vaihtunut Linkin Parkin ja AC/DC:n kautta Smash Mouthiin, kun pelaajat lämmittelevät joukkueen argentiinalaisen fysiikkavalmentajan Andres Asperin johdolla. Banks seuraa sivussa ja keskustelee apuvalmentaja Sami Kurttilan kanssa samaan aikaan, kun pelaajat pyörittelevät nilkkojaan, venyttelevät, tekevät vatsalihas- ja tasapainoliikkeitä.

Toisin kuin Kultaisessa liigassa nyt Suomella on käytössä lähestulkoon paras mahdollinen kokoonpano. Muun muassa ykköspassari Eemi Tervaportti ja hakkuri Olli-Pekka Ojansivu ovat palanneet joukkueeseen. Toisilleen tuttu parivaljakko oli hakenut yhdessä treenituntumaa jo ennen leirin alkua.

– Ei se loppupeleissä hirveän montaa passia vaatinut, kun rytmi oli jo kohdillaan. Olemme pelanneet niin monta vuotta yhdessä, että yhteys on aika lailla selkäytimessä, Ojansivu vakuuttaa.

Alkukesän huilanneet Olli-Pekka Ojansivu (vas.) ja Eemi Tervaportti ovat palanneet maajoukkueen vahvuuteen.AOP / imago sportfotodienst

Joukkueella on heinäkuussa kolme leiriä Kuortaneella ja ne ovat Banksin mukaan kesäohjelman toinen vaihe. Ensimmäinen vaihe, Kultainen liiga, jätti toivomisen varaa – kuusi tappiota kuudesta pelistä.

Liiga oli kova, mutta Banksin mielestä täydellinen oppikoulu nuorille tulevaisuuden pelaajille. Heidän saama pelikokemuksensa hyödyttää kyllä tulevaisuudessa pelaajia ja joukkuetta. Lisäksi Banks näki joukkueen pelissä selkeää kehitystä.

– Suomalainen tapa pelata ja henki pitää sisällään kovan työnteon, siitä ei ole epäilystäkään. Näin jälkikäteen ajateltuna meiltä puuttui Kultaisen liigan joukkueesta vain kokemusta, ja sen myötä vakautta, Banks arvioi.

Motivoitunut, nälkäinen ja kunnianhimoinen. Sellaisena Banks näkee tämän hetken joukkueensa, jonka kanssa hän kokee rakentavansa jotain uutta. Konkaripelaajien tuoma ammattimaisuus, kokemus ja vakaus on näkynyt joukkueen tekemisissä jo muutaman päivän jälkeen.

Pelitapa vahvuuksien kautta

“Puhukaa toisillenne!”

Banks keskeyttää jälleen harjoituksen. Hän ei ole tyytyväinen näkemäänsä, sillä pelaajien keskittyminen oli herpaantunut. Banks korostaa yksinkertaisia asioita, joita saatettaisiin kerrata yhtä lailla junioreiden harjoituksissa. Tällä kertaa maan parhaimmisto kuuntelee tarkkaavaisesti.

Brittivalmentaja on halunnut tuoda joukkueeseen oman visionsa pelistä ja pelityylistä, mutta hän ei ole halunnut panna kaikkea uusiksi. Suomen ei kannata matkia Brasilian, Puolan tai Yhdysvaltojen pelityyliä, sillä se ei sopisi suomalaisille pelaajille.

Banks haluaa kompensoida pelaajien heikkouksia, kuten muun muassa pituutta tietyillä pelipaikoilla. Suomelta ei esimerkiksi löydy yleispelaajaosastolta samanlaisia kaksimetrisiä pelaajia mitä huippumailla on. Siinä onkin uuden päävalmentajan yksi isoimmista koetinkivistä sopimuskaudelleen.

Jotta Suomi pystyisi pelaamaan vuosi toisensa jälkeen korkealla tasolla, pitää kovatasoista pelaajamassaa pystyä kasvattamaan.

– Meillä ei ole 25–30 pelaajaa kolkuttelemassa ovea ja odottamassa tilaisuuttaan, joten yksi tärkeä tehtäväni on kehittää pelaajia ja myös etsiä uusia pelaajia täydentämään joukkuetta.

Tällä hetkellä Banksin ajatukset ovat kuitenkin täysin maajoukkueleirityksessä sekä muun muassa siinä, miten vastustajan saama 10–15 sentin pituuseron tuoma etu kurotaan umpeen.

– Meidän täytyy löytää jotain, mikä toimii meille, Banks sanoo.

Joel Banks valmennustiimeineen haluaa keskittyä olympiakarsintaturnauksessa ja sitä ennen enimmäkseen vain oman joukkueensa peliin.CEV

Suomen peli pohjautuu puolustamiseen, ja Banks korostaa etenkin vastaanottopelin laatua, sillä se luo pohjan nopealle passipelille. Hän kaipaa vielä lisää keskittymistä torjuntapeliin, jotta pelaajat pystyisivät iskemään vastapalloihin useammin.

– Pelaamme vahvuuksillamme, koko kesän maajoukkueen mukana ollut libero Lauri Kerminen toteaa ja kertoo Banksin tuoneen peliin lähinnä pieniä nyansseja.

Kermisen mukaan joukkue on aina "ryynännyt hyvin", sillä se on Suomi-lentopallon vahvuuksia. Hyökkäyspeliin sen sijaan tarvitaan ennen kaikkea viisautta ja taitavuutta. Siinä missä Tuomas Sammelvuon pelityyli oli Kermisen mielestä tietyllä tavalla vanhanaikainen, sillä hän peluutti nostoista isoa palloa, Banks korostaa nopeutta.

– Meillä ei välttämättä ole niitä kovimpia hyökkääjiä, joten meidän pitää tietyissä tilanteissa olla taitavia. Kun on isot torjunnat vastassa, pitää pelata palloja nopeasti verkolle, eikä sitä korkeaa palloa. Me emme pärjää sellaisella pelillä. Meidän pitää tehdä jotain eri tavalla kuin maailman kärkijoukkueet, Sammelvuon valmennuksessa Venäjän Superliigan mestaruuden voittanut Kerminen sanoo.

Torjunta-puolustus kokenee suurimman muutoksen

Ojansivu paukauttaa syöttönsä verkkoon neljännen kerran ja kirosanat kaikuvat musiikin yli. Muuten kokenut pelaaja on sama velmu kuin aina ennenkin. Hän ottaa roolinsa joukkueen äänekkäänä ja humoristisena hengenluojana “vakavasti”.

Alkukesän huonoista peleistä on Ojansivun mukaan otettu opiksi eikä vanhoja murehdita turhaan. Liki 12 vuotta sitten ensimmäiset aikuisten maajoukkuepelinsä pelanneelle ja maailmalla erilaisia pelikenttiä kiertäneelle Ojansivulle valmentajanvaihdos ei ollut uusi tilanne.

– Alkuun sitä aina miettii, mutta sitten tulee ensimmäinen treeni ja sen jälkeen mennään taas samaa vanhaa. Sitä rupeaa vain jauhamaan niitä samoja juttuja, mitä on yli kymmenen vuotta jauhanut. Ei se muutu mihinkään, hän hymähtää ja sanoo pitävänsä Banksin pelitaktiikasta.

– Ei ole mitään älyttömiä taktiikoita, ja se sopii minulle. Tykkään sellaisesta simppelistä lentopallosta, eikä sen taktiikan tarvitse olla tähtitiedettä.

Samaa sanoo Eemi Tervaporttikin, joka osoittaa vastaanotto-passiharjoituksessa tarkkuudellaan, miksi hän on yhä joukkueen ykköspassari. Pallo tottelee hänen sormiaan kuin taikaiskusta ja löytää oikean osoitteen.

Katsomossa Puolustusvoimien Urheilukoulun pelaajat sekä heidän valmentajansa Jouko Lindberg seuraavat harjoituksia tarkkaavaisena.

Tuoreen Kreikan mestarin mukaan maajoukkueleirillä jokaisella pelaajalla on intoa kuin pikkupojilla. Kaikilla on halu pukea Suomen maajoukkueen paita tulevassa olympiakarsinnassa.

– Lentopallo on toisaalta kuitenkin aika simppeli peli. Olemme katsoneet erilaisia torjunta-puolustus-taktiikoita läpi ja veikkaan, että torjunta-puolustus on se isoin, mikä muuttuu Sammelvuon ajasta.

Lauri Kerminen (kolmas oikealta) on ollut tyytyväinen Joel Banksin valmennustyyliin ja pelitapaan.AOP / imago sportfotodienst Suomen paras mahdollisuus Kiinan turnauksessa

Joel Banksille Suomen joukkueen valmentaminen on suuri haaste henkisestikin, sillä hän on tottunut valmentamaan voittavaa joukkuetta. Banksin valmentama Noliko Maaseik voitti Belgian liigan mestaruuden sekä vuotena 2018 että 2019.

Joukkueen ylä- ja alamäet ovat Banksin mielestä kuitenkin osa prosessia. Hän tietää itseensä kohdistuvat odotukset ja on nauttinut haasteesta, sillä hän uskoo saavansa pelaajien pelitason vakiintumaan ja joukkueen kehittymään.

Aikaa ei kuitenkaan ole tuhlattavaksi, sillä elokuu lähestyy vauhdilla. Suomen miesten lentopallomaajoukkueen kohdalla olympiaunelmasta on puhuttu jo vuosien ajan, mutta nyt se on lähempänä kuin koskaan. Banks tietää, että odotukset ovat äärimmäisen kovat.

– Olympiakarsintaturnaus on massiivisen tärkeä. Olympialaiset ovat jokaisen urheilijan uran huippukohta. Tämä on se tärkein turnaus, Banks linjaa.

Suomi kohtaa Kiinan turnauksessa isäntämaan, Kanadan ja Argentiinan. Jos tästä turnauksesta ei kisalippua irtoa, on ovi olympialaisiin vielä auki tammikuun toisessa karsintaturnauksessa, mutta portaat tälle ovelle jyrkkenevät huomattavasti. Tammikuussa vastaan asettuu nimittäin Euroopan huippumaita.

Banks myöntää, että Kiinan turnaus on Suomelle paras mahdollisuus.

– En sano, että Kanada, Kiina tai Argentiina olisivat helppoja, mutta Italia, Bulgaria, Ranska, Serbia toisessa vaiheessa… Se on yhtäkkiä paljon vaikeampaa.

Oman haasteensa tuo myös se, että elokuun turnaus pelataan toisella puolella maailmaa, pitkän matkan päässä ja eri aikavyöhykkeellä. Koska kyseessä on kolmen päivän turnaus, joukkue ei valmistaudu aikaeroon kelloja siirtämällä, mutta muuten pelaajia valmistellaan henkisesti ja fyysisesti olemaan valmis pelaamaan heti, kun he saapuvat Ningbohon.

Sitä varten Suomi pelaa äärettömän kovan harjoitusturnauksen vain viikko ennen olympiakarsintaa. Puolassa pelattavassa Hubert Wagner Memorial -turnauksessa vastaan asettuvat Brasilia, Serbia ja Puola.

– Vastustajat ovat maailman huipulta, joten joudumme varmasti vaikeaan paikkaan. Mutta se on juuri sitä, mitä tarvitsemme, Banks vakuuttaa.

Joel Banksin alku Suomen maajoukkueen peräsimessä on ollut tuloksellisesti mollivoittoinen. Olympiakarsinnassa tarvitaan voittoja.Lehtikuva / Heikki Saukkomaa Vain voitto merkitsee

Kuortaneella harjoituksissa on päästy kuusikkoharjoituksiin ja levy on juuttunut soittamaan Red Hot Chili Peppersiä. Banks pitää harjoitukset hyvin hallussaan. Hän pysyy taustalla, mutta antaa palautetta heti, kun aihetta tulee. Yksi joukkueen tekemä pelisuoritus saa hänet jopa huutamaan “Bravo!”

Banks tietää, että joukkueelta vaaditaan äärimmäistä venymistä, jotta se pystyy kukistamaan tulevat vastustajansa olympiakarsinnassa, sillä näistä joukkueista ainoastaan Kiina on Suomea huonommalla sijalla kansainvälisessä rankingissa. Lisäksi tulevat vastustajat ovat pelanneet kuluneen kesän huippukovaa Kansojen liigaa, joka päättyi Sammelvuon valmentaman Venäjän voittoon.

– Se laittaa meidät altavastaajan asemaan, eikä minulla ole siitä ongelmaa.

Kaikki kolme vastustajaa pelaa erilaisella tyylillä. Kiinan pelityyli on eri kuin Kanadan, joka on eri kuin Argentiinan. Banks ei kuitenkaan keskity vastustajien peliin, vaan siihen, mitä hänen oma joukkueensa pystyy tekemään ja mihin pystytään itse vaikuttamaan.

– 90 prosenttia niistä asioista, johon keskitymme ja johon laitamme energiamme, täytyy mennä siihen, että kehitämme oman pelityylimme ja pelaajiamme fyysisesti, teknisesti, taktisesti ja tietenkin henkisesti. Loput 10 prosenttia on sitten vastustajan peliin mukautumista.

Kolme voittoa. Olympiapaikka on niin lähellä. Mutta miten nuo kolme voittoa otetaan? Sitä pähkäilevät Joel Banks ja Suomen pelaajat, mutta yhtä lailla tulevat vastustajatkin. Banksin mielestä kyse on vain tuloksesta ja suorittamisesta. Sillä ei ole merkitystä, miten voitot tulevat.

– Sitä voi pelata huonosti ja voittaa, ja vain se merkitsee. Emme mieti yhtään ensimmäistä Kiina-peliä pidemmälle. Kun tuo peli on pelattu, sen jälkeen keskitymme seuraavaan.

Joukkue on ollut yhdessä vasta muutaman päivän, mutta Banks sanoo aistivansa pelaajista keskittyneisyyttä. Heillä on vain yksi tavoite.

– Pelaajat ovat erittäin kunnianhimoisia, kun he ajattelevat Kiinan turnausta. He haluavat pelata siellä parhaalla mahdollisella tavalla. Silloin nähdään, onko meillä sitä, mitä tarvitaan saadaksemme liput Tokion olympialaisiin.

Lue myös:

Lentopallon EM-kisat ja miesten olympiakarsintaturnaus näkyvät Ylellä syksyllä

Lentopallomiesten maajoukkue olympiakarsintoihin julkistettiin – "Meillä on varmasti paljon tehtävää"

Lentopallomaajoukkueen uusi pääkäskijä tapasi valmennettavansa, ensimmäinen tosipeli jo ensi viikolla: “Minulla on omat ideani, mutta aika on lyhyt”

Miesten lentopallomaajoukkue täydentyy – Sami Kurttila apuvalmentajaksi Joel Banksin rinnalle

Mestarien liigassa valmentanut britti päihitti maajoukkueluotsin haussa keväällä säväyttäneen suomalaisen: "Meillä oli hieno tilanne"

"Pakko sanoa, että olen mukavuusalueeni ulkopuolella" – Lentopallomaajoukkueen uusi brittiluotsi ei vielä tiedä täysin taustatiimiään

Pelaajien mielipiteitä kuunneltiin lentopallomaajoukkueen päävalmentajan valinnassa – "Tavallaan kokenut, mutta kuitenkin kokematon"

Asiantuntija pitää lentopallomaajoukkueen uuden päävalmentajan lähtötilannetta haastavana – "Saako hän asian perille, mitä hän toivoo pelaajilta?"

Brittiluotsi Joel Banks valittiin lentopallomaajoukkueen peräsimeen

Lentopallon EM-kisat ja miesten olympiakarsintaturnaus näkyvät Ylellä syksyllä

Heinäkuu 16, 2019 - 19:00

Yle näyttää kanavillaan lentopallon naisten ja miesten EM-kisat sekä miesten olympiakarsinnan tulevana syksynä. Miesten olympiakarsintaturnaus pelataan Ningbossa, Kiinassa 9.–11.8.2019. Naisten EM-kisat pelataan 23.8.–8.9. ja miesten 12.–29.9. Suomi pelaa molemmissa lopputurnauksissa.

Suomen naiset pelaavat EM-kisoissa 30 vuoden tauon jälkeen, lopputurnaus pelataan 23.8.–8.9.2019 Turkissa, Puolassa, Unkarissa ja Slovakiassa. Suomen naisten alkulohko pelataan Turkin Ankarassa.

Miesten maajoukkue lähtee seitsemänsiin EM-kisoihinsa putkeen uuden päävalmentajansa Joel Banksin johdolla. Miesten EM-kisat pelataan 12.–29.9.2019 Ranskassa, Belgiassa, Sloveniassa ja Hollannissa. Suomen miesten alkulohko pelataan Ljubljanassa, Sloveniassa.

Yle näyttää Yle TV2 -kanavalla ja Yle Areenassa sekä naisten että miesten kisoista kaikki Suomen ottelut suorana, pudotuspelejä sekä mitalipelit.

Suomi hakee Tokion olympiapaikkaa Kiinassa

Lentopallomiesten tavoitteellisen syksyn ensimmäinen osa pelataan Ningbossa, Kiinassa. Olympiakarsintaturnauksessa 9.–11.8. Suomi pelaa F-lohkossa Kanadan, Argentiinan ja Kiinan kanssa.

Vuoden 2020 Tokion olympiakisojen karsinta on kaksivaiheinen. Elokuussa pelataan samanaikaisesti kuusi neljän joukkueen karsintaturnausta, joiden voittajat selviytyvät olympialaisiin.

Karsintojen toinen vaihe on maanosakohtainen ja jokaisen viiden maanosan karsintojen voittaja saa olympiapaikan. Tammikuussa pelattavaan Euroopan karsintaturnaukseen pääsee kahdeksan rankingin parasta maata, jotka eivät ole vielä päässeet Tokion kisoihin.

Kaikkiaan Tokion olympiakisojen lentopalloturnaukseen pääsee 12 maata, joista yksi on isäntämaa Japani. Kiinan olympiaturnauksen selostaa Mikko Hannula ja asiantuntijana toimii Timo Hoivala.

Sammelvuon Venäjä miesten lohkossa

Suomen naisten Ankaran alkulohkon kovin maa on viime syksynä maailmanmestaruuden voittanut Serbia. Muut maat ovat isäntämaa Turkki (EM-kisojen 2017 kolmas), Bulgaria, Ranska ja Kreikka, kaikki kovia joukkueita. Kustakin alkulohkosta neljä parasta maata selviytyy neljännesvälieriin eli 16 parhaan joukkoon, mikä on Suomen tavoite.

Miesten alkulohkon ehdoton huippujoukkue on Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjä. Keväällä lentopallon suurmaan päävalmentajaksi Suomen maajoukkueesta siirtyneen Sammelvuon joukkue on Euroopan rankingykkönen ja hallitseva Euroopan mestari. Venäjä voitti Kansojen liigan viime viikonloppuna.

Muut lohkon joukkueet ovat Makedonia, Slovenia, Valko-Venäjä ja Turkki. Alkulohkosta neljä parasta menee neljännesvälieriin. Syksyn miesten EM-kisoissa pelaa ensimmäistä kertaa 24 joukkuetta.

– Lentopallon arvokisojen esittäminen on Ylelle aina ollut iloinen asia. Tänä vuonna on erityisen hienoa, että Suomella on edustus sekä naisissa että miehissä, kertoo Yle Urheilun vs. päällikkö Robert Portman.

– Miesten lentopallon arvokisat ovat olleet urheilua seuraavien suomalaisten saatavilla jo aiempinakin vuosina. Erityisen hienoa on, että nyt mukana on myös meidän naisten joukkue, joka selvitti tiensä kisoihin vahvalla esityksellä. Naisten ja tyttöjen lentopallo on vahvassa nosteessa Suomessa ja on hienoa kun myös meidän kirkkaimmat naistähdet näkyvät Ylen kanavilla, kiittelee lentopalloliiton toimitusjohtaja Seppo Siika-aho.

Naisten turnauksen selostaa Mikko Hannula, asiantuntijana on Pauliina Vilponen, toimittajina Manu Myllyaho ja Petri Sjöblom. Hannula selostaa myös miesten turnauksen pelit, asiantuntijoina ovat Timo Hoivala ja Konstantin Shumov, toimittajina Manu Myllyaho ja Petri Sjöblom.

Olympiakarsintaturnaus, Ningbossa, Kiinassa, F-lohko

pe 9.8. klo 10 Kiina–Suomi
la 10.8. klo 10 Suomi–Argentiina
su 11.8. klo 10 Kanada–Suomi

EM-kisojen Suomen naisten alkulohkon pelit Ankarassa, alkulohko A:

pe 23.8. klo 17 Suomi–Serbia
la 24.8. klo 19.30 Suomi–Turkki
su 25.8. klo 19.30 Suomi–Kreikka
ti 27.8. klo 17 Suomi–Ranska
to 29.8. klo 17 Suomi–Bulgaria

Alkulohkosta neljä parasta menee jatkoon 16 joukkoon eli neljännesvälieriin.

1.9. Neljännesvälierät (ristikkäisottelut A-C, B-D) Turkissa, Puolassa, Unkarissa, Slovakiassa
4.9. Puolivälierät Turkissa ja Puolassa
7.9. Välierät, Ankarassa, Turkissa
8.9. Loppu- ja pronssiottelut, Ankarassa, Turkissa

EM-kisojen Suomen miesten alkulohkon pelit Ljubljanassa, Sloveniassa, alkulohko C:

Miesten EM-kisojen Lohko C

to 12.9. klo 18.30 Suomi–Makedonia
la 14.9. klo 21.30 Slovenia–Suomi
su 15.9. klo 18.30 Valko-Venäjä–Suomi
ma 16.9. klo 18.30 Venäjä–Suomi
ke 18.9. klo 21.30 Suomi–Turkki

Alkulohkosta neljä parasta menee jatkoon 16 joukkoon eli neljännesvälieriin.

21.–22.9. Neljännesvälierät (ristikkäisottelut A-C, B-D) Ranskassa, Belgiassa, Sloveniassa ja Hollannissa
23.–24.9. Puolivälierät
26.–27.9. Välierät Pariisi, Ranska ja Ljubljana, Slovenia
28.9. Pronssiottelu, Pariisi, Ranska
29.9. Loppuottelu, Pariisi, Ranska

Korjattu 17.7.2019 klo 15.53: 9. elokuuta pelattava olympiakarsintaturnausottelu Kiinaan vastaan pelataan aamulla. Kanada-ottelu on myös siirretty lauantaista sunnuntaille ja näin Suomi pelaa lauantaina Argentiinaa vastaan.

Lue myös:

Miesten lentopallomaajoukkueella on kaikkien aikojen sauma olympialaisiin – päävalmentaja tiedostaa massiiviset odotukset ennen karsintaturnausta

Sammelvuo sai huippualoituksen Venäjän maajoukkuevalmentajana – mestaruus irtosi ilman supertähtiäkin: "Emme varmaan kukaan odottaneet tätä"

Sammelvuo sai huippualoituksen Venäjän maajoukkuevalmentajana – mestaruus irtosi ilman supertähtiäkin: "Emme varmaan kukaan odottaneet tätä"

Heinäkuu 15, 2019 - 22:01

Lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuon vuosi on ollut hieno.

Tammikuussa Sammelvuo johdatti Suomen lentopallomaajoukkueen syyskuun EM-kisoihin. Keväällä Venäjän Superliigassa Kuzbass Kemerovoa valmentava Sammelvuo valittiin runkosarjan vuoden valmentajaksi. Toukokuussa hän juhli seurajoukkueensa kanssa kansallista mestaruutta, ja nyt kaksi kuukautta myöhemmin nousi ensimmäinen pysti Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentajana.

Aloitus uudessa pestissä Venäjän maajoukkueen päävalmentajana alkoi parhaalla mahdollisella tavalla, kun joukkue voitti toisen perättäisen Kansojen liigan mestaruuden.

Venäjä pelasi Kansojen liigaa kuudessa eri maassa puolitoista kuukautta kestäneen rupeaman aikana. Joukkue kiersi Serbiassa, Venäjällä, Iranissa, Brasiliassa, Australiassa ja lopulta Yhdysvalloissa.

Lentokilometrejä kertyi paljon, ja rutistus oli kuluttava. Sammelvuo uskalsi turnauksen aikana lepuuttaa osaa parhaista pelaajistaan, mikä tuotti hedelmää.

– Siitä on mahtava fiilis, miten koko suunnitelma meni läpi. Emme varmaan kukaan odottaneet tätä, emmekä puhuneet kertaakaan mitään voittamisesta. Näin vain kävi. Pelasimme mahtavan turnauksen, joukkue kasvoi ja meillä oli ihan mieletön energia ja henki, Sammelvuo hehkutti puhelimitse Yle Urheilulle.

Sammelvuo ei olisi voinut saada parempaa starttia lentopallojättiläisen peräsimessä.AOP

Sammelvuo hyppäsi maajoukkueen mukaan toukokuussa vain kaksi päivää sarjakauden päättymisen jälkeen. Jo ennen tuota hän kuitenkin suunnitteli maajoukkuekesää ja oli yhteydessä maajoukkuepelaajiin.

Ensimmäinen iso voitto tuli ilman maajoukkueen kirkkaimpia supertähtiä. Ensikertalaiset ja himmeämmät tähdet nousivat suuriin saappaisiin vakuuttavalla tavalla. Finaalissa Yhdysvallat kaatui Chicagossa erin 1–3.

Sammelvuo kuitenkin sanoo, etteivät mestaruudet ole hänelle valmentajana tärkein asia.

– Totta kai tämä oli mahtavaa, mutta rehellisesti sanottuna fokus on sitä vähemmän voittamisessa, mitä enemmän valmentaa. Uskon, että tulos tulee päivittäisestä tekemisestä, yhdessäolosta, harjoittelusta ja päivittäin itsensä laittamisesta tiskiin. Joskus siinä voi käydä niin hienoja asioita kuin nyt, että se voitto vain tuli. Se oli mieletön bonus, ja fiilikset ovat huikeat.

Olympiakarsinnan kotiturnaus iso tavoite

Ensimmäinen maajoukkueturnaus antaa hyvän selkänojan Sammelvuolle tulevan rakentamiseen. Venäjällä on totuttu menestykseen lentopallossa. Voittoja odotetaan ja arvostetaan.

Kesä on maajoukkueessa kiireinen, sillä Kansojen liiga oli vasta ensimmäinen neljästä suuresta turnauksesta. Elokuun alussa Venäjä pelaa kotiturnauksen Pietarissa, kun se kohtaa Tokion olympiakarsinnoissa Iranin, Kuuban ja Meksikon.

Sammelvuo uudistaa pelaajistoaan olympiakarsinta- ja EM-turnauksiin.AOP

Olympiakarsintaan Venäjä saa joukkueeseen tuttuja supertähtiä, jotka eivät pelanneet nyt päättyneessä Kansojen liigassa. Sammelvuo kertoo, että esimerkiksi hakkuri Maksim Mihailov, keskitorjuja Dmitri Muserski ja passari Alexander Butko tulevat mukaan olympiakarsintaan.

– Tahdomme tulla kotiturnaukseen parhaalla mahdollisella tavalla valmistautuneena. Todella vaikeat pelaajavalinnat sinne on edessä. Joudun pudottamaan tästä joukkueesta pelaajia.

Toisaalta Sammelvuo myös tiedostaa sen, ettei samoilla pelaajilla voi vetää läpi koko kesää. Olympiakarsintojen jälkeen edessä on syyskuun EM-turnaus ja sen jälkeen maajoukkue pelaa maailmancupia.

Venäjällä sitä paitsi riittää paljon laadukkaita pelaajia, joista maajoukkuemiehistöä kasataan.

– Osa pelaajista on vetänyt raskaan seurajoukkuekauden ja pelannut koko edellisen kesän maajoukkueessa. Meidän on pakko kierrättää ja lepuuttaa pelaajia. Uusia pelaajia nousee vastuuseen hirveällä halulla ja innolla.

Lue myös:

Komea startti! Tuomas Sammelvuo luotsasi Venäjän huipputurnauksen mestariksi

Kiireinen Sammelvuo sai Venäjältä tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä – kertoo nyt huippupestin taustat: "Jos tällainen juttu tulee uralla eteen, siihen täytyy tarttua"

"Tämä on ihme" – Tuomas Sammelvuon Kuzbass Kemerovo jyräsi Venäjän Superliigan mestariksi, Kazanin viiden vuoden putki katkesi

Nyt se on varmaa! Tuomas Sammelvuo Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi – sopimus allekirjoitettu tänään