Ylen lentopallo

Julkaise syötteitä
Yle Urheilu | Tuoreimmat uutiset
Syötteen kokonainen osoite. 12 tuntia 9 min sitten

Salolaisille tappio Mestarien liigan avauksessa – nappasi yhden erävoiton Puolassa

Marraskuu 20, 2019 - 21:12

LP Salon nimellä pelaava LP Viesti hävisi lentopallon Mestarien liigan avausottelunsa Puolassa Budowlani Lodzia vastaan vieraskentällä erin 1–3 (16–25, 12–25, 25–18, 25–21).

Kyyti oli hallitsevalle Suomen mestarille todella kovaa kahdessa ensimmäisessä erässä. LP Salo nousi kuitenkin kovaan erävoittoon kolmannessa erässä. Salolaisilta loistivat etenkin kuusi pistettä erään tykittänyt Anna Czakan ja viisi pistettä iskenyt Nelle Peit. Czakan ja Viktoriia Tuchashvili toimivat tutusti hyvänä tutkaparina.

Koko pelissä Czakan löi 13 pistettä ja Peit 12. Myös Katarina Pilepic iski 13 pistettä ottelussa. Puolan liigan hallitsevan hopeamitalistin paras oli 25 pistettä takonut Anastasiia Kraiduba.

LP Salon pelit Mestarien liigassa jatkuvat ensi viikolla kotikentällä, kun joukkue kohtaa Eczacibasin Istanbulista.

Kyseessä on neljäs kerta, kun suomalaisjoukkue pelaa lohkovaiheessa nykymuotoista Mestarien liigaa. Aiemmin siihen ovat kyenneet Salon lisäksi VaLePa kaudella 2017–2018 sekä Hämeenlinnan Lentopallokerhon naisten joukkue viime kaudella. LP Salo on ensimmäinen suomalainen joukkue, joka on mukana nykymuotoisessa Mestarien liigassa toista kertaa.

Lue lisää:

Katso ottelu: LP Salo avasi Mestarien liigan lohkovaiheensa

Salolaisjoukkue pelaa toisen kerran maailman kovatasoisimman seurajoukkuekilpailun lohkovaiheessa: "Tämä ei ole iso juttu pelkästään meidän joukkueelle vaan myös Suomelle"

Katso ottelu: LP Salo avasi Mestarien liigan lohkovaiheensa

Marraskuu 20, 2019 - 18:13

Hallitseva naisten lentopallon Suomen mestari LP Salo pelaa keskiviikkoiltana historiansa toista kertaa Mestarien liigan lohkovaiheessa.

Avausottelussaan salolaiset kohtaavat Puolan liigan hopeamitalistin Budowlani Łódźin. Suora lähetys alkaa Yle Areenassa kello 18.55.

Lohkon kaksi muuta joukkuetta ovat turkkilaiset Eczacibasi Vitra sekä Fenerbahce.

Kyseessä on neljäs kerta, kun suomalaisjoukkue pelaa lohkovaiheessa nykymuotoista Mestarien liigaa.

Lue myös:

Salolaisjoukkue pelaa toisen kerran maailman kovatasoisimman seurajoukkuekilpailun lohkovaiheessa: "Tämä ei ole iso juttu pelkästään meidän joukkueelle vaan myös Suomelle"

Salolaisjoukkue pelaa toisen kerran maailman kovatasoisimman seurajoukkuekilpailun lohkovaiheessa: "Tämä ei ole iso juttu pelkästään meidän joukkueelle vaan myös Suomelle"

Marraskuu 20, 2019 - 11:57

Hallitseva Suomen mestari LP Salo on keskiviikkona kovan paikan edessä. Joukkue pelaa historiansa toista kertaa maailman kovatasoisimman seurajoukkuekilpailun lohkovaiheessa. Edellisestä kerrasta on vierähtänyt jo viitisen vuotta.

Kyseessä on neljäs kerta, kun suomalaisjoukkue pelaa lohkovaiheessa nykymuotoista Mestarien liigaa. Aiemmin siihen ovat kyenneet Salon lisäksi VaLePa kaudella 2017–2018 sekä Hämeenlinnan Lentopallokerhon naisten joukkue viime kaudella.

– Euroopan kovin sarja on todella iso juttu. Tämä ei ole iso juttu pelkästään meidän joukkueelle vaan myös Suomelle, että joukkue on mukana, LP Salon keskitorjuja Anna Czakan summaa.

Avausottelussaan salolaiset kohtaavat Puolan liigan hopeamitalistin Budowlani Łódźin. Lohkon kaksi muuta joukkuetta ovat turkkilaiset Eczacibasi Vitra sekä Fenerbahce. Eczacibasin salolaisryhmä kohtaa kotonaan jo ensi viikon tiistaina, ja Fenerbahce-ottelu on luvassa joulukuun 18. päivä.

– Puolalainen joukkue on näistä helpoin. Turkkilaiset joukkueet ovat selvästi paljon kovempia.

Taso Mestarien liigassa on todella kova. Esimerkiksi viime kaudella lohkovaiheessa pelannut Hämeenlinnan Lentopallokerho hävisi kaikki kuusi otteluaan. Ensimmäiset erävoittonsa se sai vasta lohkovaiheen viimeisessä ottelussaan.

Czakan uskoo kuitenkin salolaisten mahdollisuuksiin puolalaisseuraa vastaan.

– Heillä on paljon pidempiä pelaajia, jotka tulevat palloon kovaa ja korkealta. Uskon, että meillä on mahdollista voittaakin koko ottelu, mutta se vaatii paljon jokaiselta pelaajalta, Czakan pohtii.

Alkukausi ei aivan odotusten mukainen

Suomen Mestaruussarjassa LP Viestinä tunnettu joukkue on sarjassa 11 ottelun jälkeen toisena kahden pisteen päässä sarjakärki LiigaPlokista. Voittoja salolaisilla on kahdeksan ja tappioita kolme.

– Meillä on joukkueessa ehkä pientä loukkaantumista osalla pelaajista. Alkukausi Mestaruusliigassa ei ole ehkä mennyt ihan odotusten mukaan, Czakan myöntää.

Kaikki ei johdu kuitenkaan vaan omasta tekemisestä, vaan Czakan kehuu myös etenkin neljän kärkijoukkueen tasoa.

– Tällä hetkellä Suomessa pelataan todella kovatasoisia otteluita ja tuntuu, että jokaisella sarjapisteellä on iso merkitys. Tämä on mielestäni kovatasoisin sarja, jossa olen pelannut.

Salolaislähtöinen Czakan iloitsee kovien pelien lisäksi mahdollisuudesta päästä näyttäytymään kansainvälisillä areenoilla.

– Ainakin henkilökohtaisesti sillä on minulle paljon merkitystä, että saa näyttöjä annettua, kun en saanut juuri EM-kisoissa peliaikaa.

Yle välittää Areenassa lentopallon Mestarien liigan ottelun Budowlani– LP Salo keskiviikkona 18.55 lähtien.

Lue myös:

Yle näyttää suomalaisjoukkueiden ottelut lentopallon Mestarien liigassa ja karsinnoissa

Kuusi suomalaisjoukkuetta pelaa lentopallon Euroopan cupeissa

LP Salo naisten lentopallon Mestarien liigan lohkovaiheeseen

Lentopallon miesten mestaruusliigassa muhii ratkaisematon ongelma pelimäärästä: "Jatkuvasti saa tarkkailla, että pelaajat pysyvät ehjinä"

Marraskuu 20, 2019 - 08:30

Miesten lentopallon mestaruusliigan ottelumäärää kasvatettiin täksi kaudeksi. Kuluvan kauden aikana pelataan 36 runkosarjaottelua, jonka päälle tulevat pudotuspeliottelut sekä muutamilla myös Euroopan kenttien sekä Suomen cupin ottelut päälle.

Syyskuun lopussa alkanutta miesten pääsarjaa on nyt takana kolmasosa. Puoleentoista kuukauteen joukkueet ovat pelanneet 10-12 ottelua. Osa valmentajista on sitä mieltä, että runkosarjapelejä on liikaa. Huolina esiin nousevat pelaajien loukkaantumisriski ja etenkin nuorten pelaajien harjoitusmäärät.

– Pelaajien näkökulmasta ajateltuna pelimäärä ei jätä riittävästi aikaa harjoittelulle, jossa kehitys loppujen lopuksi tapahtuu. Peleissä sitten mitataan se harjoituksissa saavutettu taso. Ymmärrän taloudellisen puolen taustalla. Lajin ja pelin näkökulmasta näin suuri ottelumäärä ei ole missään nimessä hyvä juttu, Vantaa Ducksin päävalmentaja Juho Rajala kommentoi.

Runkosarjan lisäksi Suomen cupia ja euro-otteluita pelaavan VaLePan päävalmentaja Janne Kangaskokko kertoo, että VaLePa pärjää asian kanssa, vaikka tilanne ei täysin ideaali olekaan.

Kolme edellistä mestaruutta vieneen VaLePan tilanne on siinä mielessä hyvä, sillä se on ammattilaisjoukkue, jossa pelaajien päivärytmiä sekä harjoituksia voidaan säädellä tilanteen mukaan. Kangaskokon mukaan joukkueessa käytetään yksilöllistä harjoittelua. Osa treenaa ja tarvittaessa osa lepää.

Palautuminen tapahtuu, jos on vähänkään järkevä pelaaja ja pysyy erossa pelikonsolista senkin lepoajan, mikä harjoitusten osalta suodaan. Jussi Jokinen, Kokkolan Tiikerien toiminnanjohtaja

Menestysseuran valmentajan mukaan ottelumäärä tuo haasteita harjoitteluun ja otteluun valmistautumiseen.

– Ei pystytä välttämättä treenaamaan ihan niin kovaa ja tekemään kehittäviä harjoituksia ihan kuin haluaisi. Pitää mennä lähellä häämöttävän pelin ehdoilla. Kuormittumista saa jatkuvasti tarkkailla ja olla varpaillaan, että urheilijat pysyvät ehjinä, Kangaskokko sanoo.

VaLePan valmentaja nostaa myös esiin otteluruuhkan aikaisen tilanteen niiden pelaajien kannalta, jotka eivät saa niin paljon peliaikaa.

– Heidän harjoittelunsa ja kehittymisensä urheilijana on erittäin haastavaa, kuten myös riittävän harjoitusmäärän järjestäminen.

VaLePan liigajoukkueessa on tällä kaudella 12 pelaajaa, mikä on kaksi vähemmän kuin edellisellä kaudella. Sastamalalaisjoukkue käyttää tarvittaessa harjoituksissa myös oman ykkössarjajoukkueen ja farmiseura Rantaperkiön Iskun pelaajia.

Hallitseva Suomen mestari VaLePa pärjäisi vähemmilläkin peleillä. AOP

Yle Urheilun asiantuntija Konstantin Shumov on samoilla linjoilla. Pelaajan näkökulmasta kausi on lyhyt ja pelejä liikaa. Entinen huippupelaaja näkee jo tällä hetkellä isojen pelimäärien vaikutuksia. Hän nostaa myös esiin Suomen pitkät pelimatkat, mitkä syövät tunteja.

– Pelaajat kärsivät tästä. Palautuminen ja pelien määrä eivät ole tasapainossa. Se näkyy pelaajien taitotasossa, kun harjoittelu kärsii. Sarjassa on nyt paljon nuoria pelaajia, jotka tarvitsisivat enemmän harjoituksia. Se nähtiin jo tämän vuoden maajoukkuepeleissä. Suuri osa maajoukkueesta tuli kotimaan sarjasta, eikä taitotaso riitä. Maajoukkue ei voi olla kehittämispaikka, jossa hiotaan perusasioita. Annamme siinä liikaa tasoitusta, Shumov näkee.

Seurajohtajien näkemykset eroavat toisistaan

Lentopallon mestaruusliigan ottelumäärä päätettiin edellisen kauden jälkeen. Päättäjinä olivat Suomen mallin mukaisesti seurat. Nelinkertaista runkosarjaa käytettiin myös viime kaudella, joten se ei ole sinänsä uutta. Toukokuussa liigaristeilyllä yhdeksän seuraa kymmenestä kannatti nelinkertaista sarjaa, mutta VaLePalle olisi kelvannut vähempikin ottelumäärä. Sastamalalaisten tähtäin on tiiviisti myös eurokentillä, joten otteluita kertyy joka tapauksessa reilusti.

Seurojen peruste suureen ottelumäärään on luonnollisesti raha. Seurat saavat kotiotteluista tuloja toiminnan pyörittämiseen ja peleissä seurat pystyvät tuomaan näkyvyyttä yhteistyökumppaneilleen. Tällä kaudella joukkueilla on 18 kotiottelua. Seurojen melkein yksimielisesti tyrmäämällä kolminkertaisella sarjalla kotipelejä olisi tullut 13.

Ottelumäärää pohtiessa seurat ottivat huomioon yhtenä osana myös Raision Loimun tekemän verkkokyselyn, jonka seura suuntasi kannattajilleen. Vastauksissa nousivat esiin yleisön ja yhteistyökumppanien toiveet vähintään samasta tai jopa kasvavasta pelimäärästä, tiivimmästä ottelutahdista sekä pidemmästä kaudesta. Kyselyyn osallistui vajaat 150 vastaajaa, joten otanta ei ole koko sarjaa ajatellen kovin suuri.

Seurajohtajat ovat erimielisiä sen suhteen, mikä pelimäärä on sopiva. Tomi Hänninen

– Suomessa joudutaan elämään niillä euroilla, jotka tulevat katsojilta ja varsinkin sponsoreilta. Niillä me mahdollistamme joukkueiden harjoittelun, pelaajien sekä valmentajien palkat, arvonlisäverojen maksut ja kaiken muun. Emme voi ohittaa sitä. Niin kauan kuin porukka on tyytyväinen, käy katsomossa ja tukee seuroja, niin kauan on elämää. Jos he eivät tue, on aivan sama, vaikka pelaisimme yksinkertaisen sarjan, Raision Loimun puheenjohtaja Jukka Rajakangas kommentoi.

Kokkolan Tiikerien toiminnanjohtaja Jussi Jokinen on paininut ottelumäärien kanssa vuosia. Ensin Jokinen takoi palloa pelaajana, sen jälkeen hän työskenteli pääsarjan toiminnanjohtajana lähes vuosikymmenen ja nyt hän siis katselee ottelumääriä seurajohtajan vinkkelistä.

Jokinen muistuttaa, että kahdeksan edellisen kauden ajan pelimäärä runkosarjassa on ollut 30-33 ottelua. Keskiarvo viimeisen kahdeksan vuoden ajalta on 31,3 ottelua kaudessa. 36 ottelun runkosarja tekee kuukaudessa yhden ottelun lisää edellisten kausien keskiarvoon verrattuna. Tiikerien toiminnanjohtaja muistuttaa, että viime kaudella pelejä oli 32 ja valitusta ei juurikaan kuulunut. Edelliseen kauteen verrattuna pelit jatkuvat tänä vuonna kaksi viikkoa pidemmälle ja joulun aikana on myös vapaata. Viikottainen ottelukeskiarvo laski edelliseen kauteen verrattuna. Tiikereille kauden aikaikkuna on Jokisen mukaan loistava.

– Tämä on kylmää talousmatematiikkaa. Kotiotteluiden tuotoilla maksetaan ensin vierasotteluiden kulut, mitkä lisääntyvät tietenkin samassa suhteessa kuin kotipelitkin. Seurat ovat laskeneet, että lisäpeleistä tulee nettotuottoa. Oletusarvona tietysti on se, että ottelutapahtuma tehdään taiten. Otteluissa ovat maksulliset otteluisännät, tapahtumassa myydään tuotteita kuten kahvia, arpoja, ja niin edelleen. Lisäksi hinnoittelu pääsylipuissa on oltava oikea. Puhutaan isoista rahoista, Jokinen kertoo lisäpelien merkityksestä.

Jokisen mukaan ongelmat tulevat huonosta rytmityksestä, europelien liian vähäisestä huomioimisesta sekä myös valmennuksen osaamisen ja peluutusrohkeuden puutteesta.

– Jos valmentajat eivät ymmärrä tai osaa rytmittää harjoituksia ja vaikuttaa sarjaohjelmaan niin, että se olisi rytmitetty harjoitusten kannalta optimaalisesti, niin onkohan ammattitaitoa ja kokemuspohjaa tarpeeksi? Jokinen kysyy.

Kokkolan Tiikereiden toiminnanjohtajan mukaan kyse on talousmatematiikasta. Kalle Niskala / Yle

– Valmentajien kanssa kokemani suurin ristiriita on siinä, että puhutaan hirveästi palautumisesta ja vammariskin lisääntymisestä. Riski kasvaa aina, jos liikutaan enemmän. Jos pelataan enemmän, niin se on matemaattinen totuus, että tapahtuu loukkaantumisia. Jos harjoittelu lisääntyy ja ottelumäärä pienenee, niin vammoja tapahtuu enemmän treeneissä kuin peleissä. Jos kyseessä on rasituksesta johtuva vamma, niin kuinka huolto ja palautuminen on järjestyksessä ja silloin tullaan taas valmentajan ammattitaitoon, Jokinen avaa ja samalla muistuttaa, että arvostaa kritiikistään huolimatta suomalaisia valmentajia.

– Ottelut vievät 10 prosenttia vuodesta. Meidän pitää ymmärtää, mikä toiminnan mahdollistaa. Voisiko harjoittelun kohdistaa 90 prosenttiin allakasta eikä vaan olla huolissaan siitä 10 prosentista? Aikaa on tehdä fysiikkaa ja taitoa. Pitää vaan miettiä, koska se tehdään, säestää Rajakangas.

Valmentaja Kangaskokko muistuttaa levon merkityksestä kehittymisessä. Harjoitteluun kuuluu kuitenkin myös palautuminen. Jotta harjoittelu kehittäisi pelaajaa kisakaudenkin aikana, pitää siitä ehtiä palautua.

– Palautumiseen tarvitsee aikaa. Perusfysiologia ei vain muutu. Peleihin pitää kuitenkin hakea se paras kunto, ja niihin ei voi mennä kovaa harjoitelleena ja tuhannenväsyneenä. Ottelu on aina maksimaalinen suoritus, josta täytyy puolestaan palautua.

Suomen sarjan ottelumääriä verrataan myös Euroopan muihin sarjoihin, joissa pelataan vähemmän kuin Suomessa. Rahoitusrakenne on kuitenkin monissa maissa erilainen. Seuran pyörittämiseen tulevat eurot tai ruplat tulevat pääsääntöisesti yhdestä hanasta tai yhteiskunta takaa toiminnan. Puola on ainoa maa, jossa yleisötuloilla on hieman Suomeen verrattava merkitys joukkueiden pyörittämiseen.

Mistä ratkaisu pattitilanteeseen?

Ottelumäärät tuskin tulevat seuraavinakaan vuosina merkittävästi putoamaan. Pääsarjan runkosarjan pelimäärät nostettiin vuosikymmenen alussa yli kolmeenkymmeneen. Seurat päätyivät aikanaan pelimäärien nostoon, jotta laji pärjäisi muiden lajien puristuksessa. Tilanne on edelleen sama. Seurat tarvitsevat edelleen euroja toiminnan pyörittämiseen. Valmentajat luonnollisesti haluavat yhä mahdollisimman paljon aikaa pelaajien ja joukkueen kehittämiseen.

Pelin taso yksinkertaisesti laskee. Juho Rajala, Vantaa Ducksin päävalmentaja

Miten tilanne voitaisiin ratkaista? Loimun Rajakangas ehdottaa tuplavieraspelien lisäämistä entisestään ja heittää ehdotukseksi myös jalkapalloliigasta tutun ylä- ja alajatkosarjan. Myös Yle Urheilun asiantuntija Shumov kokeilisi kahden kierroksen jälkeen kahteen eri jatkosarjaan menemistä, jolloin otteluiden panos kasvaisi, yleisöä kenties tulisi enemmän paikalle ja pelejä voisi olla vähemmän. Rajakangas väläyttää pohdintaan myös jopa yhteistyötä virolaisten seurojen kanssa.

Vantaalaisjoukkueen valmentaja Rajala löytää ratkaisun ottelumäärien vähentämisestä, jolloin ohjelmasta saataisiin ylipäätään säännöllisempi ja tasaisempi.

– Nyt joudutaan väkisinkin siihen, että joukkue pelaa muutaman viikon pelkkiä pelejä, eikä kerkiä käytännössä harjoitella. Pelin taso yksinkertaisesti laskee. Seurojen täytyisi panostaa enemmän ottelutapahtumiin, jotta ottelumäärien vähentäminen olisi mahdollista. Sen sijaan ottelumäärien lisääminen ei ole ratkaisu liigan ja lentopallon kiinnostuksen kasvattamiseen, Rajala kommentoi.

– Isossa kuvassa ajatellaan suomalaista lentopalloilijaa. Mitä harjoittelumäärän väheneminen tekee kasvaville junioreille ja urheilijoille? Se on iso, mietittävä asia, että onko se järkevää suomalaiselle lentopallokulttuurille? On kai kyse rahan ja urheilullisuuden välisestä kilpailusta. Yritetään pysyä siinä mukana, VaLePan Kangaskokko sanoo.

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen pelit ovat sujuneet mollivoittoisesti. Yle Urheilun asiantuntija Konstantin Shumovin mukaan yksi syy on kotimaan sarjassa, jossa nuoret pelaajat tarvitsisivat enemmän harjoituksia. AOP

Jokinen lähestyy kehittymistä pohtimalla, tulisiko valmentajien ideaalitilanteessa pelaajista selvästi parempia, jos viikossa pelattaisiin vain yksi ottelu. Jokisen mukaan itsensä huippu-urheilijoiksi luokittelevat pelaajat harjoittelevat joka tapauksessa sellaisella tasolla, mikä vie eteenpäin, oli pelimäärä mikä tahansa.

– Palautuminen tapahtuu, jos on vähänkään järkevä pelaaja ja pysyy erossa pelikonsolista senkin lepoajan, mikä harjoitusten osalta suodaan.

Otteluohjelmaan entistä pontevampi vaikuttaminen voisi olla yksi ratkaisu. Jokisella on käytännön vinkki pääsarjaseuroille, kun ensimmäinen sarjaohjelmarunko tulee seurojen käsiteltäväksi.

– Seurajohdon, valmennuksen ja markkinoinnin pitäisi istua siinä vaiheessa alas ja katsoa, miten liiton esitys sopii markkinointiin, yleisön mahdollisuuksiin seurata peliä ja harjoitteluun. Jos on ajoissa liikkellä, pystyy yksi hyvä valmentaja pystyy tekemään ottelurytmille paljon. Joku valmentaja pyrkii vaikuttamaan niin, että saman viikonlopun ympärillä on kaksi peliä. Toinen valmentaja voi olla sitä mieltä, että on parempi harjoitusten rytmityksen kannalta, jos pelataan keskiviikkona ja lauantaina. Silloin minimoidaan valmennuksen ja pelaajien kuvittelemat haitat. Jos sitä ei tee, niin myöhemmin on turha siitä valittaa, Jokinen sanoo.

Tämä kausi mennään 36 runkosarjaottelulla. Kun ensi kauden ottelumäärät julkaistaan ensi kesänä, lentelevät argumentit todennäköisesti jälleen puolelta toiselle. Kaikille sopivaa ratkaisua ei vaikuta löytyvän.

Lue myös:

Entisen lentopalloilijan rohkea alku asuntosijoittajana – Matti Oivasen haparoiva ensisijoitus lainarahalla kasvoi 16 asunnon salkuksi

Entinen postinjakaja nousi poikkeuksellisen nopeasti suomalaisen lentopalloilun tähdeksi – lehtiotsikot saavat Iina Andrikopouloun yhä hämmentymään